Definirea notiunilor de ETICA, DEONTOLOGIE si MORALA  - conform [3]


ETICA – 1. (s.f.) – Stiinta care se ocupa cu studiul teoretic al valorilor si conditiei umane din perspectiva principiilor morale si cu rolul lor în viata sociala.

                 2. Adjectiv privitor la etica (1), de etica, bazat pe etica, conform cu etica: moral.  Din fr. éthique, lat. ethicus.


DEONTOLOGIE – (s.f.) – Doctrina privitoare la normele de conduita si la obligatiile etice ale unei profesiuni (mai ales a celei medicale). Din fr. déontologie.


MORALA, morale, (s.f.) 1. Ansamblul normelor de convetuire, de comportare a oamenilkor unii fata de altii si fata de colectivitate si a caror încalcare nu este sanctionata de lege, ci de opinia publica: etica – comportare laudabila.

              2. Disciplina stiintifica care se ocupa cu normele de comportare a oamenilor în societate.


1. Profesionalismul


Universitatea noastra se angajeaza sa cultive un mediu propice pentru cercetare si competitivitate. În acest scop, dezvoltam programe academice la standarde înalte, capabile sa conduca la evolutia cunoasterii, la formarea specialistilor competitivi si la cresterea prestigiului nostru în cercetare. Încurajam si recompensam orientarea spre calitate stiintifica, pedagogica, în mod deosebit spre excelenta, a profesorilor, cercetatorilor, studentilor si a programelor de studii si cercetare. Cultivam initiativa si curiozitatea stiintifica. Încurajam si recompensam eficienta, calitatea si excelenta profesionala la nivel managerial si administrativ. Actionam împotriva imposturii amatorismului, superficialitatii, dezinteresului si plafonarii.


2. Onestitatea si corectitudinea intelectuala


Universitatea apara dreptul la proprietate intelectuala. Beneficiile si rasplata vor fi acordate celor care se afla la originea proprietatii intelectuale. Toti cei care au participat la diferite stadii ale cercetarii ale carei rezultate devin publice trebuie mentionati, în spiritul onestitatii profesionale, al recunoasterii si recunostintei. Este interzisa orice forma de frauda intelectuala: plagiatul total sau partial, copiatul în cadrul examenelor sau concursurilor, “fabricarea” rezultatelor cercetarilor, substituirea lucrarilor sau a identitatii persoanelor examinate, preluarea lucrarilor de la colegi sau profesori, ca si tentativele de corupere spre frauda.


3. Dreptatea si echitatea


Membrii universitatii vor fi tratati drept, corect si echitabil. Nu permitem discriminarea sau exploatarea, indiferent ca acestea sunt directe sau indirecte, si

aderam la ideea ca dreptatea se bazeaza pe împartirea corecta si echitabila a puterii si prevenirea abuzului de putere.

Universitatea adopta masuri ferme pentru nediscriminare si egalitate de sanse privind accesul la studii, angajare si la programe de cercetare, pentru eliminarea conflictelor de interese, pentru prevenirea si combaterea oricarei forme de coruptie, favoritism si / sau nepotism.


4. Transparenta


Universitatea respecta principiul transparentei tuturor categoriilor de informatii care intereseaza membrii comunitatii universitare, potentialii candidati, absolventii, institutiile cu care colaboreaza si publicul larg, asigurând o informare consistenta si corecta. Prin aceasta facilitam egalitatea de sanse în competitie si asiguram accesul echitabil la resursele universitare. Universitatea interzice ascunderea, falsificarea sau denaturarea informatiilor la care au dreptul membrii sai si publicul larg.


5. Responsabilitatea profesionala si sociala


Universitatea noastra îsi încurajeaza membrii sa se distinga prin activism si implicare în problemele profesionale si publice, prin colegialitate si  responsabilitate civica. Programele si activitatile universitare vor fi orientate catre nevoile societatii. Atunci când membrii sai reprezinta public Universitatea, trebuie sa respecte standardele etice si profesionale.

Garantam membrilor universitatii dreptul de a critica public, întemeiat si argumentat încalcarile standardelor profesionale si de calitate, ale drepturilor membrilor comunitatii universitare si colaboratorilor.

Nu sunt permise : dezinformarea, calomnierea, denigrarea publica a programelor si persoanelor din institutie de catre membrii propriei comunitatii academice.


6. Libertatea academica


Universitatea este un spatiu liber de ingerinte, presiuni si constrângeri politice, religioase si de putere economica, exceptând constrângerile de natura stiintifica, legala si etica. Membrii universitatii sunt protejati fata de cenzura, manipulari, persecutii, în conditiile respectarii standardelor stiintifice si a responsabilitatilor profesionale.

Orice membru al comunitatii universitare trebuie sa evite lezarea libertatii celorlalti, pe baza respectului pentru diferente. Încurajam abordarea critica, parteneriatul intelectual si cooperarea, indiferent de opiniile politice sau de apartenenta religioasa.


7. Autonomia personala


Universitatea promoveaza un mediu propice exercitarii autonomiei personale. În acest scop asiguram exercitarea informarii liber consimtite în privinta programelor, concursurilor, oportunitatilor de studiu si cercetare, oferind oportunitati pentru ca fiecare membru al universitatii sa poata lua si aplica decizii în privinta propriei cariere academice si profesionale.


8. Meritul


Universitatea noastra asigura recunoasterea, cultivarea si recompensarea meritelor personale si colective care conduc la împlinirea menirii sale institutionale. Printre acestea se numara dedicarea fata de profesie si studiu, fata de institutie si membrii comunitatii academice, creativitatea si talentul, eficienta si performanta.


9. Respectul si toleranta


Universitatea promoveaza existenta unei comunitati academice si rezidentiale în cadrul careia este respectata demnitatea fiecaruia într-un climat liber de orice manifestare si forma de hartuire, exploatare, umilire, dispret, amenintare sau intimidare. Universitatea militeaza pentru toleranta fata de diferentele între oameni, între opinii, credinte si preferinte intelectuale. Nu sunt permise manifestarile misogine, rasiste, sovine, xenofobe, homofobe si hartuirea de orice fel, inclusiv sexuala.


10. Bunavointa si grija


Universitatea considera dezirabile bunavointa si grija. În acest sens încurajeaza aprecierea, sentimentul de mândrie si recunostinta fata de cei merituosi, empatia, compasiunea, sprijinul fata de cei aflati în nevoie, amabilitatea, politetea, altruismul, întelegerea, solidaritatea, solicitudinea, promptitudinea si optimismul fata de toti membrii comunitatii academice. Totodata descurajam si socotim indezirabile comportamentele care denota invidie, cinism, vanitate, lipsa de amabilitate, dezinteres.

Universitatea noastra este recunoscatoare fata de toti cei care, în situatii de crize majore sau calamitati, sunt dispusi la sacrificii.



ANEXA CODULUI  ETIC  :